tisdag 16 december 2014

Vit chokladmoussetårta

Även om instruktionen till denna tårta är lång, så är den faktiskt inte så svår att göra. Egentligen är det bara en rulltårta och en vit chokladmousse som ska göras. Rulltårtan görs med fördel minst en dag innan tårtan ska monteras, men eftersom den ska/kan läggas i frysen skulle man kunna göra den i mycket god tid. Om man känner att man inte orkar göra en hemmagjord fyllning till rulltårtan, skulle man kunna byta ut rabarber- och jordgubbskompotten mot en god sylt. Det skulle säkert bli gott det också!

Rabarber- och jordgubbskompott:
250 g jordgubbar
1 stjälk rabarber
saften från 1/2 citron
100 g socker

Rulltårta: 
120 g ägg (ca 3 stycken)
150 g strösocker (ca 1,5 dl)
120 g vetemjöl (ca 2 dl)
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller vatten

Vit chokladmousse:
3 gelatinblad
2 hg vit choklad
5 dl vispgrädde
60 g äggula (ca 2 stycken)
2 msk strösocker

Kompott (behöver göras i god tid innan rulltårtan bakas, så att den hinner kallna): 
Rensa jordgubbar och rabarber och skär i mindre bitar. Koka upp och låt koka samman till en tjock massa. Låt kallna i kylskåp.

Rulltårta: 
Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Smörj det med lite smör. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Bred kompotten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner. Frys in rulltårtan.

Vit chokladmousse: 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Vispa 4 dl av grädden lätt. Vispa äggulorna tillsammans med sockret tills det blir ett vitt skum. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i ett glas och smält dem i mikron i några sekunder. Nu gäller det att vara snabb så att moussen inte hinner spricka!!! Börja med att vispa ner gelatinet i den ovispade grädden, och vänd sedan snabbt ner detta i chokladen. Vispa ihop snabbt. Vispa sedan ner blandningen i äggvispet och vänd till sist ihop allt med den vispade grädden, med en slickepott. Se till att alla klumpar blandas bort.

Montering: 
Skriva rulltårtan tunt (enklas om den är fryst). Täck en springforms botten med rulltårtsskivor liggandes med snittytan uppåt. Fyll formen med vit chokladmousse. Ställ formen i kyl eller fry för att stelna ordentligt. Dekorera med resterande skivor av rulltårtan ev. färska bär eller spritsad grädde.
1 kommentar:

Populära inlägg