lördag 5 september 2020

Äpplepajglass med kolasmak

Istället för att göra denna glass i en normalstor form, gjorde jag den i några mindre, för att kunna ta upp lagom mängd för en mindre familj. Jag hittade detta receptet på Fredriks fika





8 portioner

Pajsmulor: 
50 g smör
50 g havregryn
50 g strösocker
50 g vetemjöl
1 tsk kardemumma

Smörstekta äpplen: 
2-3 äpplen
ca 2 msk smör
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glassmet:
5 dl vispgrädde
1 burk karamelliserad mjölk (den som är som en kolasås)

 
Börja med pajsmulorna. Sätt ugnen på 200 grader. 
Blanda smör, havregryn, socker, vetemjöl och kardemumma i en bunke och arbeta ihop till en smulig massa. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ungefär 15 minuter. Rör gärna om efter halva tiden. Låt svalna. 

Skala, kärna ur och skär äpplena i små, tunna bitar/skivor. Smält smöret i en stekpanna och stek äpplena tillsammans med socker, kanel och vaniljsocker tills de är mjuka. Låt svalna. 

Vispa grädden och vispa sen ner hela burken med karamelliserad mjölk. Vispa tills det är ordentligt blandat. 

Varva glassmet, äpple och pajsmulor i en stor pajform eller i flera mindre. Avsluta med ett lager äpple och pajsmulor. 

Ställ i frysen i minst 4 timmar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg