lördag 26 september 2020

Limemoussetårta med italiensk maräng

Den här tårtan har blivit en riktig favorit hos mig. Den är enkel att göra och fantastiskt god!



Botten:
100 g smör
200 g digestive

Key lime mousse:
4 gelatinblad
1 burk sötad kondenserad mjölk
skalet från 2 limefrukter
ca 1,5 dl limesaft (saften från ungefär 5 limefrukter), det går bra att dryga ut med pressad lime på falska om det inte blir tillräckligt med saft. 
4 dl vispgrädde
4 msk florsocker

Italiensk maräng:
130 g äggvita (ca 4 stycken)
50 g vatten
210 g strösocker

Botten:
Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 180 grader i vanlig ugn. 

Smält smöret och mixa kexen. Blanda samman allt och tryck ut i botten på en rund form ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Baka i 12 minuter. Låt botten svalna. 

Key lime mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

Rör samman den kondenserade mjölken, hälften av limejuicen och zesten från limen. 

Värm upp den andra hälften av limejuicen och smält gelatinen i juicen. Låt svalna något och blanda sedan ner i den kondenserade mjölken. 

Vispa grädden lätt med florsockret och vänd sedan ner grädden i mjölksmeten. Häll smeten i formen över botten. Låt stå i kylen i 4-5 timmar.

Italiensk maräng: 
Häll äggvitan i en bunke.

Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum när temperaturen på sockervattnet kommit upp i ca 110 grader.

När sockerlagen är 121 grader, häll ner den i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på högsta hastigheten. Fortsätt vispa tills marängen svalnat helt. 

Stryk ut marängen på moussetårtan och bränn av med en gasolbrännare. 

Servera tårtan kall.

Det går bra att göra botten och mousse dagen innan, men tårtan blir bäst om man väntar med att göra marängen till samma dag som den ska serveras.  







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg