tisdag 12 mars 2013

Citroncheesecake med lemoncurd

I året första nummer av BAKA hittade jag detta recept. Det blev en supergod, riktigt syrlig, cheesecake.



Botten:
100 g rumsvarmt smör
150 g smulade digestivekex
50 g strösocker

Fyllning:
250 g strösocker
4 gelatinblad
100 g vatten (att lägga gelatinbladen i)
300 g philadelfiaost
1 3/4 dl citronsaft, ca 4-5 citroner
finrivet skal av 2 citroner
400 g kondenserad mjölk

Lemoncurd
3 ekologiska citroner, rivet skal + 1 dl saft
3 ägg
180 g florsocker
125 g smör

Garnering:
riven vit choklad

Botten: 
Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter) med smör. Mixa kexen tillsammans med smör och socker. Häll smuldegen i formen och tryck ut den jämnt. Grädda i 10 minuter. Låt bottnen svalna.

Fyllning: 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skrubba 2 av citronerna och riv skalet. Pressa saften ur alla citroner och mät upp saften och värm den i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma citronsaften, rör om tills allt gelatin smält. Låt svalna. Vispa ihop socker, färskost och citronskal. Vispa ner den kondenserade mjölken och citronsaften med gelatin, rör om tills allt är väl blandat. Häll fyllningen i formen och ställ kallt, helst i frysen i 2-3 timmar. Om man gör cheesecaken dagen innan man ska ha den räcker det att man ställer den kallt i kylskåp.

Lemoncurd:
Borsta citronerna noga i hett vatten och riv sedan skalet fint. Pressa ur saften och mät upp 1 dl. Blanda citronsaft och rivet skal med ägg och florsocker i en liten tjockbottnad kastrull. Vispa ihop allt till en smet och sätt den mindre kastrullen i en större, som är till hälften fylld med hett vatten. Sjud det hela på spisen tills krämen börjar tjockna. Den ska vara så tjock att det går att dela en klick smet i två halvor utan att de flyter ihop. Ta kastrullen från vattenbadet och klicka i smöret, lite i taget så att det smälter och blandar sig med citronkrämen. Rör om försiktigt. Låt svalna.

Bred ut lemoncurden över kakan och ställ den kallt igen. Riv över lite vit choklad. Servera ev. med en klick vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg