tisdag 12 mars 2013

Citroncheesecake med lemoncurd

I året första nummer av BAKA hittade jag detta recept. Det blev en supergod, riktigt syrlig, cheesecake.



Botten:
100 g rumsvarmt smör
150 g smulade digestivekex
50 g strösocker

Fyllning:
250 g strösocker
4 gelatinblad
100 g vatten (att lägga gelatinbladen i)
300 g philadelfiaost
1 3/4 dl citronsaft, ca 4-5 citroner
finrivet skal av 2 citroner
400 g kondenserad mjölk

Lemoncurd
3 ekologiska citroner, rivet skal + 1 dl saft
3 ägg
180 g florsocker
125 g smör

Garnering:
riven vit choklad

Botten: 
Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter) med smör. Mixa kexen tillsammans med smör och socker. Häll smuldegen i formen och tryck ut den jämnt. Grädda i 10 minuter. Låt bottnen svalna.

Fyllning: 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skrubba 2 av citronerna och riv skalet. Pressa saften ur alla citroner och mät upp saften och värm den i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma citronsaften, rör om tills allt gelatin smält. Låt svalna. Vispa ihop socker, färskost och citronskal. Vispa ner den kondenserade mjölken och citronsaften med gelatin, rör om tills allt är väl blandat. Häll fyllningen i formen och ställ kallt, helst i frysen i 2-3 timmar. Om man gör cheesecaken dagen innan man ska ha den räcker det att man ställer den kallt i kylskåp.

Lemoncurd:
Borsta citronerna noga i hett vatten och riv sedan skalet fint. Pressa ur saften och mät upp 1 dl. Blanda citronsaft och rivet skal med ägg och florsocker i en liten tjockbottnad kastrull. Vispa ihop allt till en smet och sätt den mindre kastrullen i en större, som är till hälften fylld med hett vatten. Sjud det hela på spisen tills krämen börjar tjockna. Den ska vara så tjock att det går att dela en klick smet i två halvor utan att de flyter ihop. Ta kastrullen från vattenbadet och klicka i smöret, lite i taget så att det smälter och blandar sig med citronkrämen. Rör om försiktigt. Låt svalna.

Bred ut lemoncurden över kakan och ställ den kallt igen. Riv över lite vit choklad. Servera ev. med en klick vispad grädde.

1 kommentar:

  1. Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

    Hälsningar

    http://www.Fooduel.com

    SvaraRadera

Populära inlägg