Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
350 g ljummet vatten
Blanda allt i en rymlig bunke (eller i assistenten). Täck med plastfolie och låt stå på varmt ställe över natten.
Dag 2, morgon
surdegsblandningen från gårdagskvällen
400 g vatten
850 g vetemjöl special
1 "ärta" jäst
20 g salt (1 msk)
Blanda allt utom saltet i en assistent och kör i 8 minuter. Först 5 minuter på låg fart, sen ytterligare 3 minuter med lite mer fart.
Tillsätt saltet och kör 2 minuter till.
Smörj en plastlåda med neutral olja och lägg över degen i lådan. Täck med lock. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 3 timmar. Under tiden degen jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timma, därefter med 30 minuters mellanrum. Blöd händerna med kallt vatten när du ska ta i degen och vika den. Vik degen från alla olika håll.
Sätt ugnen på 275° i god tid innan degen jäst klart.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Forma försiktigt till två limpor och lägg på var sitt bakplåtspapper. Lägg sen båda limporna på samma plåt. Låt bakplåtspapperet skilja limporna åt.
Sätt in plåten i ugnen och lägg samtidigt in ett par isbitar. Sänk temperaturen till 250° och baka i 15 minuter. Sänk värmen till 200° och baka i ytterligare 15-20 minuter eller tills innertemperaturen är 96-97°.
söndag 30 april 2017
Rågsurdegsbröd med vetemjöl
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Räcker till drygt 10 personer. 6 halvmånar Hönökaka Fyllning: 3 burkar crème fraiche 1,5 dl ketchup 1 dl majonnäs (helst färsk) 1 dl...
-
ca 40 stycken 2 hg smör 2,5 dl havregryn 1 ägg 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver Fyllning: 75 g smör 1 msk kakao...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar