onsdag 5 april 2017

Frölimpa med rågsurdeg



320 g rågsurdeg
320 g ljummet vatten
150 g frön (t ex solrosfrön, melonkärnor eller liknande)
2 hg vetemjöl special
2 hg grovt rågmjöl
30 g honung
12 g salt


Börja göra iordning din surdeg ca 12 timmar innan du börjar med brödet.

Blanda alla ingredienser i en stor bunke och rör någon minut. Täck med lock eller plastfolie och ställ 3 timmar i rumstemperatur eller 12 timmar i kylskåp.

Smöra en avlång form (1,5-2 liter stor) och lägg över degen i formen. Låt jäsa ytterligare 3 timmar i rumstemperatur eller 12 timmar i kylen. När det börjar bildas små hål i degen är den klar att bakas.

Sätt ugnen på 250° i god tid. Baka brödet i 10 minuter, sänk värmen till 200° och baka ytterligare 40-50 minuter tills innertemperaturen är 98°.


Om man vill göra en liknande limpa utan så mycket frön kan man använda följande ingredienser:
320 g surdeg
250 ljummet vatten
2 hg vetemjöl special
2 hg grovt rågmjöl
30 g honung
12 g salt
15 g sesamfrön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg