onsdag 3 maj 2017

Fisksoppa med räkor



1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpuré
4 morötter
4 potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
3 hg fisk (t ex torsk, lax)
1 kruka dill (eller motsvarande mängd frusen dill)
salt och cayennepeppar
2 dl vispgrädde
1/5 kg räkor (oskalad vikt)

Citronaioli:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Viktigt: Se till att ägg och olja är rumstempererat innan du börjar!!!

Lägg äggulorna i en skål. Vispa. Droppa ner rapsoljan under vispning, övergå sedan till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Pressa ner citronsaften och riv ner citronskal från 1/2 citron. Pressa ner en halv vitlöksklyfta och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.


Soppan:
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar. Hetta upp en kastrull och fräs potatis, lök och morötter en liten stund i olja. Tillsätt tomatpuré, dill, fond och vatten. Låt sjuda tills potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna och fisken skuren i mindre bitar. Låt sjuda tills fisken är genomkokt (ca 3-7 minuter). Smaka av med lite salt och cayenne. Tillsätt vispgrädde och låt koka upp. Ta bort från spisen och vänd ner räkorna. Servera direkt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg