torsdag 22 december 2011

Senapssill

5 hg sill (ca 6 filéer)
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl ättiksprit, 12%
2 lagerblad
1 rödlök

4 msk majonnäs
2 msk vanlig senap
2 msk dijonsenap
2 tsk senapspulver
2 tsk bruna senapsfrön
4 msk socker
2 msk pressad lime
2 msk finhackad gräslök

Dag 1
Lägg filéerna i en skål och häll på ganska så mycket vatten. Låt stå kallt minst 18 timmar för urvattning. Byt vatten 1 gång.

Efter 18 timmar (eller dag 3)
Krossa pepparkornen i en mortel. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, vatten, lagerblad och ättikssprit. Koka upp, rör om så att sockret läser sig och låt svalna.

Skiva rödlöken. Varva sillfiléerna och lök i en ren burk med tätslutande lock.

Häll på den avsvalnade lagen så att det täcker. Sätt på locket och ställ kallt i minst två dygn, gärna tre.

Dag 5 eller 6
Skär sillfiléerna i bitar.

Blanda majonnäs, senap, senapspulver, senapsfrön, socker, pressad lime och finhackad gräslök. Blanda ner sillbitarna. Nu är sillen klar att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg