fredag 11 januari 2013

Vaniljhjärtan

När jag var liten gjorde min mormor och mamma ibland sådana här vaniljhjärtan. Jag har länge tänkt att jag ska testa, men dragit mig för det eftersom det är en hel del moment innan de är färdiga - fast nu när jag väl gjort dem så måste jag säga att de är värda besväret.ca 20 st.

20 hjärtformar

240 g vetemjöl
2 hg smör (gärna osaltat)
50 g florsocker
5 g vaniljsocker
2 g salt
20 g äggula (ca 1)

vaniljkräm:
1 vaniljstång
500 g mjölk (3%)
120 g äggula
125 g strösocker
40 g maizena
25 g smör (gärna osaltat)

Blanda vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och salt i en matberedare. Tillsätt smöret och arbeta samman snabbt till en smulig deg. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Arbeta degen så lite som möjligt. (Egentligen är det "bäst" att arbeta ihop degen för hand, men en matberedare är ju alltid smidig att använda......)

Rulla in degen i plastfolie och låt ligga i kylen i minst 1 timma.

Sätt ut formarna på bakbordet. Arbeta degen smidig med handen och dela den i 2 bitar. Kavla ut ena biten med hjälp av lite vetemjöl, ca 2,5 mm tjock, pudra ytan med lite mjöl och rulla sedan upp degen på kaveln. Rulla den över formarna. Ta en bit mjuk deg, doppa den i mjöl och tryck ut degen i formarna så att hjärtformen framstår.

Klicka eller spritsa ut vaniljkrämen i formarna. Fyll formarna till cirka 3/4.

Kavla ut den andra degbiten på samma sätt och rulla den över formarna. Tryck ut dem med hjälp av handflatan, tag bort överflödig deg och sätt formarna på en plåt. Skär ett jack i mitten av degen så att inte krämen börjar koka under bakningen.

Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen (230 grader), ca 20 minuter, tills de är gyllenbruna. Det är viktigt att ugnen är tillräckligt varm annars börjar krämen koka och kakan blir förstörd (enligt receptet som jag hittade i Konditori Vetekatten).

Låt svalna, ta bort formarna och pudra över florsocker.

Vaniljkräm:
Dela vaniljstången på mitten, skrapa ner fröna i mjölken.

Koka upp och låt det dra under lock i ca 10 minuter.

Vispa samman äggulor, socker och maizenamjöl till en redning. Slå över den varma mjölken och blanda om.

Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och koka upp krämen under omrörning.

Vispa ner smöret och passera krämen omedelbart genom en sikt eller en sil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg