Inte alls så svårt som jag trodde!
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
4 krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
2 msk vatten (igen)
1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja
Smält smöret.
Hacka löken fint och krossa vitpepparkornen i en mortel.
Häll vinäger, vatten, lök och vitpeppar i en kastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan kokat bort helt, tillsätt då ytterligare vatten. Ta kastrullen från plattan.
Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa. Såsen tjocknar nu (om den inte gör det, sätt tillbaka kastrullen på en platta med svag värme). Vispa hela tiden. Låt sen såsen vila ett par minuter.
Kontrollera under tiden att det smälta smöret inte är varmare än 50-60°. Du ska kunna sticka ner ett finger i såsen utan att bränna dig.
Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Såsen ska binda smöret till en jämn tjock smet. Fortsätt vispa såsen i några minuter extra efter att sista smöret vispats i.
När du vispat ner allt smör och såsen har en tjock, krämig konsistens, fortsätt vispa ytterligare några minuter. Tillsätt dragon och persilja. Värm ev. såsen försiktigt under ständig vispning (obs! inte till mer än 70°, då såsen kan skära sig).
onsdag 19 februari 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
När Sigrid i årets mästerkockarna gjorde denna efterrätt tänkte jag att den måste jag testa någon gång - det såg så gott ut!!! Både marängbo...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar