lördag 8 oktober 2022

Vitkålsfräs med nudlar och köttfärs

4 portioner

4 hg nötfärs
4 dl riven vitkål
4 hg grovt rivna morötter
1 skivad rödlök
1-2 tsk chiliflakes
2 msk soja
salt och svartpeppar
olja att steka i

till servering: 
sweet chilisås
lite yoghurt smaksatt med lime

Fräs köttfärsen i lite olja i en stor stekpanna eller gryta tills den börjar bli klar. Tillsätt vitkål, morötter och rödkål och fräs på hög värme. Rör om hela tiden så att det inte bränner fast. Fräs i 5-10 minuter tills vitkålen och morötterna börjar bli mjuka. Tillsätt chiliflakes och soya och smaka av med salt och svartpeppar. 





Dumplings med köttfärs

4 portioner

1 pkt gyozaplattor

Fyllning: 
2 dl väldigt finhackad vitkål
250 g fläskfärs
4 tunt skivade salladslökar
3 msk japansk soya
2 tsk riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk sesamolja
1 msk strösocker
1 tsk fisksås

Soyadipp:
0,5 dl japansk soja
0,5 dl risvinäger
1 msk strösocker
0,5 msk sesamolja
2 salladslökar
1 msk rostade sesamfrön
1-2 tsk chiliflakes

Till servering:
ris
sallad

Blanda samman alla ingredienser förutom sesamfrön och skivad salladslök till dippsåser. Häll i små skålar och strössla sesamfrön och salladslök på toppen. 

Rör samman soja, ingefära, vitlök, sesamolja, socker och fisksås och häll över köttfärsen. Tillsätt kål och skivad salladslök. Blanda väl. 

Fyll gyozaplattorna med ca halv msk fyllning. Blöt kanterna med ett vått finger och vik ihop till halvmåneformade små knyten. 

Stek i stekpanna i lite neutral olja i 2 minuter på hög värma. Häll på ca 1 dl vatten pannan och sätt på ett lock. Låt ånga i 3-5 minuter. Lyft sedan på locket och låt steka till botten är frasig igen. 

Servera med ris och dippsås. 



Pizza med löjrom, creme fraiche och rödlök

2 pizzor


Gör valfri pizzadeg som räcker till två pizzor!

1 burk löjrom
4 dl creme fraiche
150 g ost
0,5 dl dill
1 röd lök
flingsalt

Baka ut pizzadegen. Bred på ett tunt lager creme fraiche och strö över den rivna osten. Grädda pizzorna i så hög värme som möjligt. Fördela löjrom, dill, rödlök och flingsalt över pizzorna när det kommit ut ur ugnen. 


Vit pizza med chevre, honung och pinjenötter

Fyllning till 4 medelstora pizzor


Pizzadeg till 4 pizzor
2 dl creme fraiche
2 hg chevre
5-6 msk flytande honung
50 g pinjenötter
färsk basilika

salt och vitpeppar

Fixa valfri pizzadeg till fyra pizzor!

Baka ut pizzadegen. 

Blanda creme fraiche med lite salt och vitpeppar och bred ut ett tunt lager över pizzorna. Skär osten i tunna skivor och fördela över pizzorna. Ringa över lite honung och strö över pinjenötterna. 

Grädda några minuter i så varm ugn som möjligt!




Kakdegspaj

10 bitar

Denna paj är riktigt söt, lite för söt för min smak, men gjorde på önskemål av min son. 

Pajskal: 
230 g oreokokor
120 g smör

Fyllning: 
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl ljust farinsocker
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk mjölk
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl chokladknappar eller hackad choklad av valfri sort/färg

Chokladganach: 
150 g mjölkchoklad
0,75 dl vispgrädde

Garnering: 
2 st dubbeldaim eller halvt paktet hackade oreokex.

Smält smöret till pajdegen. Mixa kakorna slätt och tillsätt det smälta smöret. Rör ihop. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Ställ i kylskåp.

Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt mjölk och vetemjöl. Rör ihop till en smidig deg och arbeta in chokladknapparna. Tryck ut degen i pajskalet och jämna till på ytan. Låt stå i kylen i 30 minuter. 

Smält ihop choklad och vispgrädde i en kastrull på låg värme. Rör hela tiden. Låt svalna något och häll över pajen och låt stelna något innan du toppar med hackad daim eller oreokex. 



Gyros med tzatziki

4 portioner

5 hg benfri kotlettrad

Marinad: 
2 msk olivolja
2 krm mald kummin
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk senap
1 tsk salt

Tzatziki:
2 dl yoghurt (10%)
1 dl hackad persilja
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Tillbehör: 
1 rödlök
hackad persilja
1 msk olivolja
2 krm salt
2 tomater
8 pitabröd

Strimla köttet och blanda med olja, kummin, vitlök, salt och senap. 

Blanda alla ingredienser till tzatziki och låt stå kallt till servering. 

Skala och skiva rödlöken och blanda med persilja, olja och salt. Skär tomaterna i skivor. 

Stek köttet snabbt i en stekpanna lite åt gången. 

Värm brödet enligt instruktioner på förpackningen. 

Servera!

Populära inlägg