onsdag 26 februari 2014

Citronsnittar



200 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

3/4 dl lemon curd

Dela smöret i mindre bitar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare med kniv.

Lägg degen inlindad i plastfolie i kylen i ca 1 timma. Sätt ugnen på 200°.

Dela degen i tre lika stora delar. Forma dem till rullar, ca 2 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Gör en fördjupning längs med mitten på varje rulle. Fördela lemon curd i skåran. Grädda längderna mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Skär längderna i sneda bitar, ca 2 centimeter, medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten.


Enkel och riktigt god tacogratäng

"Godare än vanliga tacos" sa mina barn om denna rätt och jag håller med dem!

4 hg köttfärs
1 påse tacokrydda
1 ask philadelfiaost
2 dl crème fraiche
riven ost
tortillachips

grönsaker

Sätt ugnen på 225°.

Stek köttfärsen och krydda med tacokryddan. Tillsätt lite vatten (ca 1/2 dl) och låt koka ungefär 5 minuter.

Blanda philadelfiaost och créme fraiche och sprid ut det jämnt över botten på en ugnssäker form.

Häll köttfärsen över blandningen.

Strö riven ost på köttfärsen och stick ner några tortillachips i gratängen. Grädda i ca 10-15 minuter.

Servera med olika tacotillbehör, t ex mer tortillachips, tacosås, grönsaker och guacamole.


Smulpaj med äpple och kanel

Jag gillade denna paj riktigt mycket. Det var lika enkel att göra pajer brukar vara, men man måste tänka på att den behöver lång tid i ugnen.

2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 krm salt
175 g kylskåpskallt smör
2 dl strösocker

4 äpplen
1 tsk kanel

Mixa ihop alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Strö ca hälften av smuldegen i en ganska så liten form. Jag använde en form som var 24x18 cm.

Skala och kärna ur äpplena och dela dem i klyftor som läggs på smuldegen i formen. Strö över 1 tsk kanel och sen resten av pajdegen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 150° i 1,5-2 timmar eller tills pajen börjar bli gyllenbrun. Låt svalna lite och servera med vaniljsås eller glass.

onsdag 19 februari 2014

Brownie med marshmellows mm.

Vet egentligen inte inte vad jag tycker om denna kaka. Gott+gott+gott+gott, blir det verkligen gott, eller blir det bara för mycket? En liten bit, gärna tillsammans med grädde och t ex hallon eller jordgubbar var dock riktigt gott. Recept från Bakverk och Fikastunder.




120 g smör
120 g mörk choklad
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl socker
2 msk kakao
1 krm salt
100 g hackad mjölkchoklad

150 g minimarshmallows

1 burk kondenserad mjölk

125 g hackad mjölkchoklad
125 g hackad mörk choklad
1 dl vispgrädde

Börja med att koka den kondenserade mjölken. Ta först bord etiketten på burken. Häll upp vatten i en kastrull så att det täcker hela burken och lite till. Koka upp och låt koka i 1,5 h. Låt svalna något.

Smält smöret i en stor kastrull, tag av ifrån plattan och smält ner den mörka chokladen. Rör ner sockret, vaniljsockret, ägg, mjöl, salt och kakao. Rör sist ner den hackade mjölkchokladen. Rör till en jämn smet. Grädda i en bakplåtspappersklädd form i ca 20 minuter, 175°. Formen jag använde var en fyrkantig springform, ca 24x24 cm i diameter.

Ta ut kakan ur ugnen och strö över marshmallows och grädda kakan i ett par minuter till så att marshmallowsen precis smälter. Låt kakan svalna lite.

Bred kolasåsen (som blivit av den kondenserade mjölken) över kakan.

Koka upp grädden till tryffeltäcket. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tryffeln slät och bred över kolatäcket. Låt kakan svalna i kylen.


Bearnaisesås

Inte alls så svårt som jag trodde!

150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
4 krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
2 msk vatten (igen)
1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja

Smält smöret.

Hacka löken fint och krossa vitpepparkornen i en mortel.

Häll vinäger, vatten, lök och vitpeppar i en kastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan kokat bort helt, tillsätt då ytterligare vatten. Ta kastrullen från plattan.

Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa. Såsen tjocknar nu (om den inte gör det, sätt tillbaka kastrullen på en platta med svag värme). Vispa hela tiden. Låt sen såsen vila ett par minuter.

Kontrollera under tiden att det smälta smöret inte är varmare än 50-60°. Du ska kunna sticka ner ett finger i såsen utan att bränna dig.

Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Såsen ska binda smöret till en jämn tjock smet. Fortsätt vispa såsen i några minuter extra efter att sista smöret vispats i.

När du vispat ner allt smör och såsen har en tjock, krämig konsistens, fortsätt vispa ytterligare några minuter. Tillsätt dragon och persilja. Värm ev. såsen försiktigt under ständig vispning (obs! inte till mer än 70°, då såsen kan skära sig).

Pulled beef - 2 olika marinader

 ca 5 portioner

ca 1 kg nötbog

Kryddblandning: 
1 dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk grillkrydda (eller American steakhouse seasoning)
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk socker

Blanda alla ingredienser till kryddblandningen. Gnid in hela köttbiten och lägg i en inte alltför stor ugnsfast form. Täck med bakplåtspapper och tryck ner ordentligt runt kanterna. Stek i ugnen, 100°, ca 8 timmar.

När du tagit ut köttet ur ugnen ska du dra isär det med kniv och gaffel. Skyn som har bildats i formen häller du över köttet när det är delat.

Servera med t ex hemmagjorda pommes frites och bearnaisesås.


Här är en annan variant på kryddblandning som också blev god. Den är lite mildare i smaken.
1 dl neutral olja
2 msk balsamvinäger
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk oregano
1/2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
2 msk chilisås
1 msk tomatpuré

Populära inlägg