fredag 30 januari 2015

Kycklingfilé i sås

5 hg kycklingfilé
1 paprika
1 röd chilifrukt (alt. lite chiliflakes)
2 bananschalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde + mjölk)
2 hg philadelfiaost
1 dl kycklingbuljong som gjorts på fond
1 msk flytande smör och rapsolja
1 tsk torkad rosmarin
2 msk olivolja
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 tsk sambal oelek
0,5 dl grovhackad persilja

Salta och peppra kycklingen runt om. Låt vila i rumstemperatur en stund.

Ansa paprikan från frön och det vita som finns inuti, skär i tärningar. Skala bananschalottenlöken och skiva den tunt. Skala vitlöken och grovhacka den. Dela på chilifrukten och finhacka den.

Smörj en ugnsfast form med flytande smör och rapsolja, strö över torkad rosmarin.

Fräs alla grönsaker i 1 msk smör och 1 msk olivolja, det ska inte brynas, bara bli lite mjukt. Häll det i den smorda formen utan att allt stekfett kommer med.

Häll resten av matfettet i stekpannan och bryn kycklingen väl runt om, lägg dem sedan över grönsakerna.

Tillsätt grädden och koka upp, rör ner philadelfiaosten som sakta får smälta. Späd med kycklingbuljong och smaka av med salt, peppar och sambal oelek. Häll såsen över kyckling och grönsaker, strö över persiljan. Efterstek i ugn, 200 grader, till kycklingens innertemperatur är 76 grader, ca 15-20 minuter.

Ta upp kycklingen ur såsen och skär i lagom tjocka skivor och lägg tillbaka i såsen, servera till ris och sallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg