lördag 17 januari 2015

Semifreddo med jordnötskrokant, kolasås och hallon

I denna semifreddon ska man blanda ner hemmagjord jordnötskrokant. Det ser ut ungefär så här när man hällt ut den på det bakplåtspapper för att stelna. 



Kolasås:
1 burk söt kondenserad mjölk (kokas i 2 timmar, låt svalna)

Krokant: 
2 dl strösocker
1/2 dl honung
50 g smör
1 dl salta jordnötter (finhackade)

Semifreddo:
3 äggvitor
1,5 dl florsocker
3 dl vispgrädde

Ställ konserverburken med kondenserad mjölk i en djup kastrull. Fyll på med vatten så att hela burken täcks. Låt småkoka i 2 timmar. Fyll på med mer vatten om det behövs, burken ska vara täckt under hela kokningen. Låt kolan svalna helt.

Smält ihop honung och socker i en kastrull utan att röra. Tillsätt smör och koka till en ljus karamell (jag kokade till 146°). Tillsätt jordnötter och blanda. Häll ut krokanten på ett bakplåtspapper för att stelna. Hacka den sedan i småbitar.

Vispa äggvitor och florsocker tills toppar bildas. Vispa grädden tills den också börjar bilda toppar och vänd ner den i äggsmeten. Blanda i den krossade krokanten. Häll över i en form. Ringla ner kolasåsen. Låt stå i frysen i ca 5 timmar. Ställ semifreddon i kylen i ca 30 minuter innan servering.

Om man gör den mer än 5 timmar innan bör man ta fram den i god tid innan servering (ca 1,5-2 timmar i kylen).

Servera med hallon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg