lördag 21 juli 2018

Focaccia - bra grundrecept


25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakningen

Smula jästen i en bunde och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.

Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en deg. Knåda den i ca 5 minuter

Låt degen jäsa i bunken täckt med bakduk i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225°.

Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är ungefär 1,5 cm tjocka.

Jäs till dubbel storlek under bakduk på en olja plåt med lite flingsalt i botten i ca 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt + ev. någon annan topping.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg