måndag 12 mars 2012

Chokladfondant

Har länge tänkt testa att baka fondanter, men det har inte blivit av förrän nu. Vi åt dem tillsammans med glass och fruktsallad - hur gott som helst. Grädde och någon bärsås skulle säkert vara minst lika gott till. Jag bakade dem dock någon minut för länge, men det blev gott ändå.

I receptet jag utgick ifrån (kalasgott.com) användes hälften mörk choklad och hälften vit, men eftersom jag inte hade mer än 1 hg mörk choklad hemma så använde jag lite mer vit choklad. För oss som inte är så jätteförtjusta i mörk choklad blev det en alldeles lagom chokladsmak med denna blandning.ca 9 st i ett muffinsbläck för 12 muffinsar, eller 6 stycken i ett muffinsbläck med plats för 6 muffinsar.

100 g mörk choklad (70%)
150 g vit choklad
1 hg smör
4,5 msk grädde
3 msk mjölk
1,25 dl vetemjöl
1,5 msk vaniljsocker

3 ägg
0,75 dl strösocker

Smält choklad och smör tillsammans med mjölk och grädde över vattenbad.

Vispa ägg och socker över ett annat vattenbad i några minuter tills det blir riktigt fluffigt.

Blanda mjöl och vaniljsocker.

Rör ner mjölblandningen i chokladblandningen. Häll sedan ned chokladsmeten i ägg/sockersmeten och rör runt tills allt blandats. Ställ i kylen i minst 2 timmar innan bakning.

Sätt ugnen på 220 grader. Olja in formarna ordentligt. Klicka i smeten och baka i ca 10 minuter om man gör små fondanter och 13-15 minuter om man gör större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg