måndag 12 mars 2012

Fröbröd med rågsurdeg

Typ danskt rågbröd skulle detta bröd bli och något sånt blev det också. Tyckte att det blev helt ok för att vara mest frön och sånt....

1 limpa

7 g jäst
500 g kallt vatten
200 g rågsurdeg
1/2 msk salt
100 g linfrön
100 g solrosfrön
100 g rågkross
100 g havregryn
270 g vetemjöl
rapsolja och grovt rågmjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke och lös upp den i det kalla vattnet.

Rör i salt, linfrön, solrosfrön, rågkross, havregryn och vetemjöl till en lös deg. Plasta in och låt jäsa 8-10 timmar.

Olja en 1,5-liters form. Klicka i degen i formen. Jämna till ytan med baksidan av en våt sked och strö rågmjöl över ytan. Låt jäsa i ytterligare 1-3 timmar.

Värm ugnen till 200 grader och grädda i 15 minuter. Skär 4 längsgående, ganska djupa, snitt i brödet med en vass kniv. Grädda i ytterligare 35 minuter.

Lossa brödet från formen och låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg