Som jag skrivit tidigare så är jag väldigt svag för vitt bröd av olika de slag. Detta håliga bröd kändes som ett "måste" när jag såg receptet i Mitt kök nr. 9/12.
Trots att arbetainsatsen är minimal, så behöver brödet mycket tid för jäsning. För mig tog det totalt 8,5 timma från det att jag rörde ihop degen tills brödet var helt klart. Jag lät degen jäsa i 7 timmar.
1 limpa
10 g jäst
300 g vatten
1/2 msk salt
325 g vetemjöl special
Smula jästen i en bunke. Lös den noga i vattnet. Rör i salt och vetemjöl till en lös deg. Jäs i 2,5-9 timmar. Plasta in bunken ordentligt.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt/ugnsgaller. Mjöla bakbordet ordentligt. Stjälp upp degen och vik den två gånger över sig själv med hjälp av en degskrapa. Lägg över "limpan" på bakplåtspappret.
Vik bakplåtspappret på längden på båda sidor om brödet som stöd (se bild). Nyp ihop ändarna och fäst med metallgem. Låt brödet jäsa i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till högsta värme.
Sätt in brödet i ugnen (med bakplåtspappret runt), spreja med vatten i ugnen och grädda i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
torsdag 15 mars 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
God, enkel och krämig pastasallad som kan/ska göras i god tid innan man ska äta den. Passar bra till kött och kyckling. 12 personer 1 lit...
-
5 dl vita vinbär 1 dl vatten 100 g smör 2 ägg 2 dl socker Koka vinbär med vatten. Mosa lite i vinbären så att saften kommer ut ord...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar