torsdag 8 mars 2012

Enkla ljusa brödet

Om man vill ha ett helt vitt bröd så var detta riktigt gott  - tror t o m att det var något bland det godaste helt vita bröd jag gjort. Tyvärr är det inget bröd man blir speciellt mätt av.....Det går bra att göra både baguetter och limpor av denna deg. Tänk på att det tar ganska så lång tid (räkna med ca 5 timmar) att göra detta bröd, men det krävs inte så stor arbetsinsats.

1 bröd eller 3 baguetter: 
10 g färsk jäst
300 g kallt vatten (3 dl)
390 g vetemjöl special (6,5 dl)
6-9 g salt

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl och salt. Rör snabbt tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 30 minuter.

Vät ned händerna med kallt vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in den mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Detta görs totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När degen sträckts sista gången ska den jäsa ca 1 timma.

Häll upp degen på mjölat bakbord. Forma den till en limpa eller dela i tre delar som formas till baguetter. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timma till.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Lägg in ett par isbitar i ugnen samtidigt som brödet sätts in. Baka i ca 30-35 minuter för limpa och 10-12 minuter för baguette. Öppna ugnsluckan efter en stund och vädra lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg