6 hg torskfilé
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 hg oskalade räkor
Potatismos:
8 hg mjölig potatis
ca 1 dl varm mjölk
en skvätt grädde
2 msk smör
salt och peppar
1 äggula
Sås:
1 dl fiskspad
1,5 dl buljong ifrån kokta räkskal
2,5 dl vispgrädde
1 msk skaldjursfond
2 msk vetemjöl
1 msk citron
3 msk hackad dill
salt och peppar
Skala räkorna. Spara skalen och lägg i en kastrull. Täck med vatten och låt koka en stund.
Skär fisken i bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 15 minuter, 225 grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.
Tillsätt grädde, räkbuljong, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
Fördela räkorna över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
Skala och skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöd sönder potatisen. Blanda med mjölk, grädde, smör, salt och peppar. Rör ner en äggula.
Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
4 portioner 350 g okokt pasta 5 hg kassler 1/3 gurka 1 liten burk majs 1/2 fetaost 5 finstrimlade soltorkade tomater + 1...
-
När Sigrid i årets mästerkockarna gjorde denna efterrätt tänkte jag att den måste jag testa någon gång - det såg så gott ut!!! Både marängbo...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar