fredag 20 januari 2012

Fiskgratäng med torsk och räkor

6 hg torskfilé
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 hg oskalade räkor

Potatismos:
8 hg mjölig potatis
ca 1 dl varm mjölk
en skvätt grädde
2 msk smör
salt och peppar
1 äggula

Sås:
1 dl fiskspad
1,5 dl buljong ifrån kokta räkskal
2,5 dl vispgrädde
1 msk skaldjursfond
2 msk vetemjöl
1 msk citron
3 msk hackad dill
salt och peppar

Skala räkorna. Spara skalen och lägg i en kastrull. Täck med vatten och låt koka en stund.

Skär fisken i bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.

Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 15 minuter, 225 grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.

Tillsätt grädde, räkbuljong, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

Fördela räkorna över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.

Skala och skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöd sönder potatisen. Blanda med mjölk, grädde, smör, salt och peppar. Rör ner en äggula.

Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg