söndag 22 januari 2012

Leilas rågsiktskakor

Ville testa att baka något annat bröd än det vanliga och valet föll på dessa. Goda men aningens söta..... Tror att man utan problem kan halvera mängden sirap om man vill ha dem lite mindre söta.



4 kakor

50 g smör
0,5 dl olivolja
4 dl mjölk 3%
2 tsk salt
1 dl brödsirap
1,5 msk brödkrydda
1 pkt torrjäst
6 dl rågsikt
1 tsk ättika
5 dl vetemjöl special

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret i en kastrull och värm till 45-50 grader tillsammans med olivolja, mjölk, salt, sirap och brödkrydda.

Blanda torrjästen med rågsikt i en bunke/assistent och häll ner degvätskan, tillsätt ättika och arbeta ihop degen en stund.

Arbeta in vetemjölet i degen, lite i taget tills den börjar släppa i kanterna.

Låt jäsa i ca 30 minuter.

Baka ut degen till 4 runda kakor och snitta dem i fyra bitar (som scones).

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i ca 30 minuter till.

Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen, 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg