Denna kaka fick gjorde jag i år till kaffet på julafton. Smakerna var riktigt "juliga".
ca 15 skivor
smör och kokos till formen
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl brunt farinsocker
2 ägg
1,5 dl matyoghurt eller fil
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
Lingonfyllning:
400 g philadelfiaost
1,5 dl lingonsylt
1 dl florsocker
1 citron, det ytterst finrivna skalet
ev. 2 gelatinblad. I ursprungsreceptet används inte gelatin, men min fyllning blev mycket lös (troligtvis för att sylten var väldigt lös), så jag kände att jag var tvungen att göra något.....
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen (1,5 liter) med kokosflingor.
Vispa smör och farinsocker luftigt. Tillsätt äggen under omrörning. Rör ner fil eller yoghurt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem tills det blir en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Låt svalna lite i sin form. Stjälp upp kakan och låt den kallna helt.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen utom gelatinet. Smält gelatinet på svag värme och vispa ner det allra sist.
Dela kakan i fyra långa bottnar. Klä insidan av brödformen med plastfolie. Lägg en botten i formen. Bred lite fyllning på. Varva bottnar och fyllning, avsluta med en botten. Täck med plastfolie och ställ kallt i minst fyra timmar.
Stjälp försiktigt upp tårtan och skär den i skivor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Ett riktigt 80-tals recept är detta. Det är ganska så fett men väldigt gott. Idag kanske man inte använder konserver på samma sätt som för 3...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar