tisdag 13 mars 2012

Ännu ett recept på enkla frallor!!!

De här frallorna blev jättegoda och enklare kan det inte bli. Degen rörs helt enkelt ihop med en sked. Degen får sen jäsa ett tag, sen hälls degen upp på ett mjölat bakbord, skärs i bitar och bakas en kort stund i ugnen.



1/2 pkt jäst
6 dl fingervarmt vatten
1/2 msk salt
1 msk honung
1 msk olivolja
12 1/2 dl + 1/2 dl vetemjöl, ca 780 g

Smula jästen i en stor bunke. Häll över degvätskan och rör runt tills jästen löst upp sig.

Tillsätt salt, honung och olja. Tillsätt slutligen mjölet och arbeta snabbt ihop degen med en träslev. Knåda inte! Låt jäsa i drygt 1 timma.

Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord. Strö ca 1/2 dl mjöl över degen, så att den inte blir för kletig. Degen ska inte knådas.

Dela degen i 15-25 bitar med hjälp av en degskrapa. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 8-15 minuter (beroende på hur stora man gör frallorna).

14 kommentarer:

  1. Möjligtvis skrivit fel på vattnet? Du måste mena 5dl? tog 6dl och degen blev extremt blöt, dessvärre räckte inte heller mjölet jag hade kvar till att göra en ordentlig deg av det så det fick bli att vaska!"

    SvaraRadera
  2. Jag vågar inte säga om det ska vara mindre vatten eller möjligtvis mer mjöl..... Jag får ta och baka dessa frallor igen nästa gång jag bakar och korrigerar därefter receptet.

    SvaraRadera
  3. För mig var det precis lagom så som du hade skrivit :)

    SvaraRadera
  4. Malin: Tack för infon! Jag har inte "hunnit" baka dem igen, så det känns bra att få reda på att receptet kanske inte var helt fel i alla fall....

    SvaraRadera
  5. Testar för första gången nu, får se hur de blir, men jag hoppas att jag lyckas ;-)

    SvaraRadera
  6. Degen till dessa frallor går alldeles utmärkt att kalljäsa. När jag vill ha nybakat bröd till kvällen rör jag ihop degen på morgonen och låter degen jäsa i kylen över dagen och när jag vill ha nybakat bröd till frukosten rör jag ihop degen på kvällen.

    SvaraRadera
  7. Har precis bakat dessa och sitter nu och äter dom nygräddade med lite julskinka på och dom är helt himmelskt goda :)
    Jag delar inte dessa med någon! Bara mina haha :) Tack så mycket.

    SvaraRadera
  8. Skulle också ha sagt att jag gjorde dessa med 1/2 paket torrjäst och blandade det direkt i mjölet innan vätskan och det gick helt perfekt.

    SvaraRadera
  9. Tack för tipset! Tror också att jag får ta och baka en omgång till julskinkan!

    SvaraRadera
  10. Precis bakat dessa frallor (gjorde dubbel sats) och dom blev jättegoda! följde receptet.. dessutom blir dom lite sådär slarvigt fulsnygga och ser hemmagjorda ut ;) min lilla dotter fick ta en liten bit av degen och gjorde kanelbullar.. dom blev faktiskt riktigt goda men vi tog extra smör i fyllningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar också göra dubbel sats - det ända man behöver tänka på är att använda en riktigt stor bunke! När jag gjorde dessa frallor härom veckan tog jag i lite fint rågmjöl, för att de skulle bli lite mer matiga. Det blev också gott. Jag tog lite drygt 2 dl till dubbel sats.

      Radera

Populära inlägg