tisdag 31 januari 2012

Kalljästa ciabatta



18 stycken

1/2 pkt jäst
12 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
2 dl grahamsmjöl
1,9 - 2,4 liter vetemjöl

Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, salt och honung. Rör ner grahamsmjöl och vetemjöl. Blanda allt med en trägaffel eller stor slev. Degen ska vara riktigt lös.

Lägg på ett lock eller plasta in bunken. Ställ degen kallt över natten, gärna i kylen.

Strö vetemjöl på bakbordet och häll upp degen. Dela den med hjälp av 2 degskrapor i 18 bitar (du ska inte ta i degen med händerna). Lägg degbitarna på bakplåtspapper på 2 eller 3 plåtar. Grädda i 10-15 minuter, 225 grader. Låt svalna på galler.

8 kommentarer:

  1. Tack för receptet!!! Jag satte degen igår och bakade bröden imorse - helt underbara!!!!!

    SvaraRadera
  2. Mmmm låter gott. Hur mycket har du ugnen på? Varmluft? Var i ugnen står plåten?

    SvaraRadera
  3. Ursäkta att jag varit slarvig när jag skrev in detta recept! Jag brukar baka frallorna i 225 grader mitt i ugnen.

    SvaraRadera
  4. Jag använder nästan aldrig varmluft p g a att min ugn inte bakar jämnt då, men jag tror att det skulle gå alldeles utmärkt att använda varmluft om man bara sänker värmen något.

    SvaraRadera
  5. Hej har bakat detta recept 3 fredagar till lördag morgon i rad nu. Blir super gött. Har du något tips på hur man kan variera lite :)

    SvaraRadera
  6. Jag är ganska så dålig på att variera recept.... -förutom att jag brukar använda lite olika slags mjöl ibland. I detta receptet skulle man säkert kunna byta ut hälften av grahamsmjölet mot något annat, t ex vetegroddar eller vetekli. Annars skulle man också säkert kunna lägga i lite grovhackade nötter av något slag. Lycka till!

    SvaraRadera
  7. Jag testade baka detta igår, supergott blev det! Hade i lite linfrön och sesamfön också, blev väldigt bra!

    SvaraRadera

Populära inlägg