torsdag 2 februari 2012

Butterkaka i långpanna




ca 24 bitar

50 g jäst för söta degar
2 dl standardmjölk
2 hg mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 ägg
10-11 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt

Fyllning 1:
4 dl vaniljkräm gjord på:
3 äggulor
2 msk vetemjöl
3 msk strösocker
1,5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång

Fyllning 2:
2 hg smör
1 dl strösocker
1 hg riven mandelmassa
1 msk kanel

Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i en stor bunke/assistent. Värm mjölken till 37 grader. Häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.

Klicka i det riktigt mjuka smöret.

Blanda i socker, ägg och mjöl.

Arbeta degen med med degkrokar eller i assistenten i 8-10 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta degen några minuter till.

Låt degen jäsa under bakduk på varm plats i ca 40 minuter. Under tiden gör man fyllningarna.

Vaniljkräm:
Rör ihop äggulor och strösocker i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör till en slät smet. Snitta vaniljstången och skrapa ur frön. Tillsätt grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till fyllning 2.

När degen har jäst färdigt, ta ut 1/3. Kavla ut den biten till en platta med samma yta som bakformen, ca 25x40 cm. Lägg den tunna degplattan i formen. Bred vaniljkräm över.

Kavla ut resten av degen till ca 60x30 cm stor platta. Bred fyllning 2 över ytan och rulla ihop från långsidan.

Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna på högkant i vaniljkrämen, ganska tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg.

Låt jäsa utan bakduk på varm plats i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla med ägg och strö över pärlsocker precis innan "kakan" ska bakas.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg