fredag 20 april 2012

Ganska så snabbt surdegsbröd

För att vara surdegsbröd var detta en ganska så snabb variant. Jag gjorde degen på kvällen och brödet var sen klart till lunch dagen därpå.

2 limpor

330 g kallt vatten
530 g vetemjöl special
13 g jäst
230 g vetesurdeg
6-7 g jäst


Dag 1, kväll
Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke. Knåda i en assistent i ca 20 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i två delar. Forma till två limpor och lägg i mjölad brödform. Låt jäsa 30 minuter till. Plasta in och sätt in i kylen över natten.

Dag 2, förmiddag
Ta ut bröden ur kylen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1,5 timme. Spraya på lite vatten då och då så att degen inte torkar.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden när ugnen är varm. Häll 1/2 dl vatten i botten av ugnen för att få ånga och sänk temperaturen till 230 grader. Baka tills bröden är 95 grader inuti. (35 minuter enligt grundreceptet, för mig tog det ca 20 minuter... - har antagligen lite för varm ugn)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg