fredag 13 april 2012

Köttfärspiroger

ca 30 stycken

Deg:
1 pkt jäst
5 dl vatten eller mjölk (37 grader)
1 dl kesella
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Köttfärsfyllning:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 morötter
5 hg köttfärs
1 msk olja
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
salt, svartpeppar
2 tsk italiensk salladskrydda
2 msk sweet chilisås
1 ägg till pensling

Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan.

Rör ner de övriga ingredienserna men spara lite av vetemjöl.

Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Fyllning: 
Skala lök, vitlök och morötter.

Hacka lök och vitlök. Riv morötterna. Fräs lök, vitlök, morötter och köttfärs i oljan några minuter. Tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Smaka av med 1 tsk salt, 1 krm peppar, salladskrydda och sweet chilisås. Låt fyllningen kallna.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den och kavla ut varje del till en 1/2 cm tjock kaka. Ta ut rundlar ca 12 cm i diameter.

Fördela fyllningen på varje rundell. Vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel.

Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 minuter.

Pensla pirogerna med ägg uppvispat med lite vatten. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 12 minuter. Ät direkt eller låt kallna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg