fredag 20 april 2012

Pavlova med lime- och passionscurd

När Sigrid i årets mästerkockarna gjorde denna efterrätt tänkte jag att den måste jag testa någon gång - det såg så gott ut!!! Både marängbottnarna och curden kan göras i god tid innan servering. Curden går bra att göra någon dag innan, marängbottnarna kan göras i god tid innan och ligga frysen tills de är dags att serveras.4 portioner

Marängbottnar:
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena

Lime- och passionscurd:
2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st passionsfrukter
25 g smör
3/4 dl strösocker
1 äggula
1 ägg

Garnering:
3 dl vispgrädde
fikon
carambole
kiwi
banan
physalis

Marängbottnar:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt. Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills marängen är glansig och riktigt hård. Blanda i maizena.

Häll marängsmeten i en sprits och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.

Grädda och sänkt efter 15 minuter värmen till 10 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.  Marängen ska vara hård utanpå och krämig inuti. Låt svalna.

Lime- och passionscurd:
Koka upp vatten i en stor kastrull till ett vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.

Riv zesten från limen och pressa ur saften. Passera innanmätet från passionfrukterna i en sil genom att skrapa rund det och pressa det hårt mot kanterna med en sked så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.

Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft + zest och passionsfruktsaft.

Ställ kastrullen i vattenbad och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera curden genom en sil.

Garnering:
Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i bitar.

Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg