På framsidan av senaste numret av Hembakat fanns denna kaka. Kunde inte motstå att baka den.....
125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
1/5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
100 g färska eller frusna hallon
lite potatismjöl
Italiensk maräng:
4 äggvitor
1/2 dl vatten
2,5 dl strösocker
Till formen:
smör
kokos
Sätt ugnen på 180°.
Smält smör i en kastrull och rör ner socker, ägg och sirap.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och kokos.
Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt kakan kallna.
Italiensk maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Koka under tiden vatten och socker till 121° i en kastrull.
Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt vispa tills marängen blir seg, glansig och har svalnat.
Spritsa marängen över kakan. Bränn av marängen med en gasbrännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme. Strö ev. över lite riven choklad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
12 muffins 250 g neutral olja, typ rap- eller solrosolja 100 g vatten 200 g ägg (ca 4 stycken) rivet skal från 1 citron 270 g strö...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar