2 bröd
300 g surdeg (1/4 rågsurdeg och 3/4 vetesurdeg brukar jag använda, men det går bra med bara vetesurdeg också)
6 d fingervarmt vatten
14-15 dl vetemjöl special
3 msk flingsalt
ca 5 g jäst
Häll surdeg, vatten och jäst i en assistent. Rör runt till jästen löst upp sig. Tillsätt mjöl och salt. Det blir en mycket lös deg!!! Arbeta degen 15 minuter i assistenten.
Häll över degen i en stor bunke med lock. Olja först in bunken. Låt jäsa i 2,5-3 timmar. Dra ut och vik ihop degen efter 30, 60 och 90 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Lägg varje deg på ett bakplåtspapper, nyp ihop bakplåtspapprena med några gem. Låt jäsa i 1 timma till.
Värm upp ugnen till 250 grader. Ställ in ett rostfritt dl-mått i botten av ugnen. Baka bröden till ca 97° i mitten av ugnen. Ta bort gemen efter en stund. (Baktid ca 20 minuter.)
måndag 10 augusti 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Ett riktigt 80-tals recept är detta. Det är ganska så fett men väldigt gott. Idag kanske man inte använder konserver på samma sätt som för 3...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
-
Dag 1, kväll: 100 g rågsurdegsgrund 200 g vatten 250 g rågmjöl 175 g vetemjöl special 15 g honung 6 g salt Blanda samman alla in...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar