fredag 11 oktober 2019

Roy Fares limecheesecake





Botten: 
2 hg digestivekex
1 hg smör
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret i en kastrull. Mixa kexen fint i en matberedare. Tillsätt vaniljsocker och häll över smöret. Blanda ordentligt.

Tryck ut blandningen jämnt i botten av en springform, 23-24 cm i diameter. Lägg först ett bakplåtspapper i botten av formen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.

Cheesecakesmet:
9 hg färskost
250 g strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
2 hg gräddfil
165 g ägg (ca 3 stycken)
30 g äggula (ca 2 stycken)
1/5 dl limesaft
finrivet skal från limefrukten

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffigt. Vispa i 3-4 minuter och vispa sedan ner gräddfilen. Vänd därefter ner ett ägg i taget och rör sen ner äggulor och lime. Blanda noga.

Häll smeten i formen och sätt in den i ugnen.

Sänk värmen direkt till 120 grader och grädda i 50-60 minuter. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i ugnen på eftervärme i ytterligare 30-40 minuter. Låt svalna.

Ställ cheesecaken i kylen i minst 6 timmar, gärna längre, så att den stelnar ordentligt.


Italiensk maräng: 
90 g äggvita (ca 3 stycken)
180 g strösocker
75 g vatten

Koka strösocker och vatten till 121 grader. Börja vispa äggvitan i maskin eller med elvisp när sockervattnet börjar koka. När sockervattnet är 121 grader hälls det med tunn stråle ner i äggvitan under vispning. Vispa tills marängen är kall.

Ta cheesecaken ur formen och bred över marängen. Bränn av ytan med en gasbrännare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg