Tårtbotten (typ kladdkaka):
2 hg smör
3 ägg
4,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap
1 dl kakao
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
1 hackad dubbeldaim
Hallonmousse:
6 gelatinblad
250 frusna hallon
2 msk vatten
2 dl stösocker
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
Smält smöret och låt svalna.
Rör snabbt ihop de torra ingredienserna + sirap och ägg till tårtbotten och tillsätt sedan smör, mjölk och hackad daim.
Häll smeten i en stor rund och välsmord form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 30 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp hallon, vatten och socker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i hallonröran. Låt svalna.
Vispa grädden hårt och blanda med yoghurten. Häll ner hallonröran i gräddyoghurten under kraftig vispning.
Klipp breda remsor av bakplåtspapper som trycks ner i springformen, utanför chokladkakan. Stäng formen och häll i moussen. Frys.
Ta fram tårtan och låt den stå i rumstemperatur i 5 timmar eller i kylen i 12 timmar innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar