tisdag 3 maj 2011

Hallonmoussetårta

För ca 12 personer

Tårtbotten (typ kladdkaka):
2 hg smör
3 ägg
4,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap
1 dl kakao
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
1 hackad dubbeldaim

Hallonmousse:
6 gelatinblad
250 frusna hallon
2 msk vatten
2 dl stösocker
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt

Smält smöret och låt svalna. 

Rör snabbt ihop de torra ingredienserna + sirap och ägg till tårtbotten och tillsätt sedan smör, mjölk och hackad daim. 

Häll smeten i en stor rund och välsmord form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 30 minuter. 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 

Koka upp hallon, vatten och socker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i hallonröran. Låt svalna. 

Vispa grädden hårt och blanda med yoghurten. Häll ner hallonröran i gräddyoghurten under kraftig vispning.

Klipp breda remsor av bakplåtspapper som trycks ner i springformen, utanför chokladkakan. Stäng formen och häll i moussen. Frys. 

Ta fram tårtan och låt den stå i rumstemperatur i 5 timmar eller i kylen i 12 timmar innan servering. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg