fredag 20 maj 2011

Kavring

Vi äter inte kavring så ofta i vårt hus, men ibland behövs kavring när man t ex ska göra en skaldjurstårta eller något sånt och då fungerar detta receptet bra.

6 dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk kummin
20 g margarin
1 pkt jäst för söta degar
5 dl mjölk

Lägg vetemjöl, rågmjöl, sirap, salt, kummin och rumstempererat margarin i en bunke/assistent. Smula ner jästen. Värm mjölken till 38 grader och häll ner i bunken. Knåda degen långsamt i ca 15 minuter med maskin eller 20 minuter för hand. Låt degen vila under bakduk i 60 minuter.

Dela sen degen i två bitar och lägg dem i varsin smord form (1,5 liter). Låt jäsa i 60 minuter under bakduk. Stick i de jästa limporna med sticka eller smal kniv innan de sätts in i ugnen. Sätt in formarna i en ugn med 250 graders värme. Vrid direkt ner temperaturen till 180 grader. Grädda i 60 minuter.

Brödet smakar bäst dagen därpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg