Också en favorit.... Gärna som förrätt men också på julbordet.
Botten:
200 - 225 g kavring
75 g smält smör
Fyllning:
5 gelatinblad
150 g lax
200 g skalade räkor
2 dl crème fraiche
1 dl finstrimlad eller hackad purjolök
1/2 dl finhackad dill
salt
peppar
Garnering:
120 g stenbits- eller löjrom (kanske lite mer)
1 citron
Smula eller finhacka kavringen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ svalt.
Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 10 minuter. Strimla eller tärna laxen fint. Hacka räkorna grovt. Blanda crème fraiche, gräddfil, purjo och dill. Lägg i lax och räkor och rör om. Smaka av med salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme. Blanda i ett par matskedar laxröra. Häll blandningen i laxröran och rör om väl, klicka ut i formen och släta till. Ställ kallt ett par timmar, gärna över natten.
Garnering: Bred på ett tunt lager stenbits- eller löjrom och garnera med citron. Servera ev. med sallad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
ca 5 dl ca 5 hg äpple, t ex Aroma 1,5 dl ljus sirap 2 dl vatten 2 msk pressad citron (från flaska går också bra) 2 hg syltsocker ...
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
Kladdkaka/botten: 125 g smör 1 dl grädde 1 citron - rivet skal och 2 tsk saft 2,5 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker Sätt ugnen...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar