lördag 14 maj 2011

Surdegslimpor på vetesurdeg och lite jäst


Hittade detta recept för ett tag sedan men har absolut inte en aning om var. Bakade i alla fall dessa limpor för första gången idag och de blev riktigt goda.

150 g vetesurdag
200 g vatten, 40 grader
200 vetemjöl special

Blanda samman och låt stå 8-12 timmar (typ över natten).

30 g jäst
1,2 kg vetemjöl special
900 g vatten, 40 grader
1/2 dl olivolja
1,5 msk honung eller sirap

Blanda allt och kör i degblandare i 7-8 minuter. Tillsätt sedan:

2 hg dinkelfullkornsmjöl
40 g jäst
80 g havregryn eller dinkelflingor

Kör i ytterligare 5 minuter i degblandare.

Häll sedan över degen i olivoljeinoljad bunke och täck med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till 2 bröd som läggs bredvid varandra på en plåt. Sätt in plåten ganska långt ner i ugnen och sänk värmen till 225 grader.
Grädda i 40 - 60 minuter. Efter ca 20 minuter kan man sätta in en termometer i ett av bröden för att få bröder perfekt bakat. Innertemperaturen ska vara 97 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg