fredag 10 februari 2012
Semlor
ca 20 små semlor
25 g jäst
knappt 1 hg smör
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 7,5 dl vetemjöl special (450 g)
Fyllning:
mandelmassa (ca 75 g till fyra semlor)
bullarnas "inkrom"
grädde/mjölk
vispad grädde
florsocker
Smula sönder jästen i en assistent.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll över degvätskan över jästen. Rör runt till jästen löser upp sig.
Tillsätt socker, salt och sist mjölet (ta inte i för mycket till en början, bullarna blir torra om man använder för mycket mjöl). Arbeta degen i minst 15 minuter och låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 20 delar (ca 40 g styck) och forma dem till semlor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek (ca 50-60 minuter). Grädda bullarna i ca 10 minuter, 225 grader. Låt svalna.
Skär av locket på bullarna och gröp ur underdelen. Mosa ihop bullarnas inkrom med lite mandelmassa och grädde eller mjölk (eller lite av varje). Mosa tills det blir en smidig smet. Fyll bullarna med mandelmasseröran, lägg på en klick grädde (1 dl vispgrädde räckte till 4 bullar). Lägg slutligen på locket och pudra över lite florsocker.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Denna sås passar riktigt bra till stekt och grillat kött. T o m mina barn tycker att den är god. Enklare såsrecept får man leta efter... 4...
-
Jag gör inte rulltårta så ofta av någon anledning (har gjort misslyckade alltför många gånger), men denna är helt klart en favorit. Den är ...
-
6 portioner Pajdeg: 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: ca 6 hg fläskfilé smör att steka köttet i salt och p...
Ååå älskar minisemlan. Dem är så söta och man kan äta fler än en ;)
SvaraRaderaVisst blir det lite mer lagom med små semlor. Tror t o m att man skulle kunna göra dem ännu lite mindre.
SvaraRadera