torsdag 16 februari 2012

Veteflätor med nutella

Bakverk med nutella brukar ju aldrig bli fel, men denna gången blev jag lite besviken. Kransen var lätt att göra och den såg bra ut - men den kunde har varit lite sötare - det blev lite för mycket chokladsmak. När det gäller att göra bullar med nutella så är mina favoriter fortfarande dessa nutellagifflar - jag tror dock att jag ska testa att att göra dem som krans nästa gång. Den stora skillnaden mellan denna krans och  gifflarna är att man smörar den utkavlade degen och strör över socker innan man lägger på nutellan på gifflarna. 



2 längder

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
ca 13-15 dl vetemjöl

Fyllning:
1 burk nutella (350 g)

Garnering:
ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke/assistent. Smält smöret och häll i mjölken. Låt vätskan bli fingervarm.

Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite.

Dela degen i 6 lika stora bitar. Kavla ut dem till avlånga plattor ca 45 x 7 cm. Bred på nutella i mitten på plattorna. Rulla ihop plattorna på längden.

Lägg 3 längder bredvid varandra på en bakpappersklädd plåt och fläta ihop dem. Upprepa med den andra tre.

Sätt ugnen på 200 grader. Låt flätorna jäsa 30 minuter till under bakduk.

Penla med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg