fredag 4 mars 2011

Nutellagifflar

Fyra 8-åriga killar fick just smaka på muffinsen jag precis gjort. De blev mycket om uppskattade. En av killarna ville gärna ha en till men kunde förstå om vi ville spara resten till fredagsmyset.... Förutom muffins fick killarna var sin nutellagiffel som jag bakat för ett par dagar sen. De blir lätt en favorit hos de flesta som får smaka på dem.

75 g margarin
2 dl gräddmjölk
40 g jäst
1/2 dl socker
1/4 tsk salt
1 krm kardemumma
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Fyllning:
smör/margarin
socker
nutella

Till pensling:
ägg
pärlsocker

Smält margarin och blanda med gräddmjölken. Låt degvätskan bli 37 grader och häll den sen över den söndersmulade jästen. Låt jästen lösas upp. Tillsätt de andra ingredienserna och arbeta degen några minuter. Låt jäsa 30 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till två rundlar. Bred över ett tunt lager med smör eller margarin och strö över lite strösocker. Sporra ut 8 "tårtbitar" av varje rundel och lägg en klick (typ en tesked) nutella längst ut på varje. Rulla ihop till gifflar.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och strö över strösocker.

Baka i 6-8 minuter i 250 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg