fredag 16 september 2011

Blåbärs- och vaniljbullar




20 stycken

50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
3/4 dl ljus sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
10-11 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 tsk potatismjöl
2 äggulor
3 msk strösocker
1 vaniljstång
(Istället för 3 msk strösocker och 1 vaniljstång kan man använda 2 msk strösocker + 1 msk vaniljsocker).


Fyllning och garnering:
ca 1 dl blåbärssylt
1 ägg till pensling
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll degvätskan över jästen och rör runt till jästen löst upp sig.

Tillsätt sirap, ägg, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt jäsa 30 minuter.  Gör under tiden vaniljkrämen.

Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången. Blanda och vispa ihop mjölk, potatismjöl, äggulor, socker och vaniljfrön i en kastrull. (Om man använder vaniljsocker ska det tillsättas efter det att krämen kokat ihop.) Låt krämen sjuda upp och tjockna under omrörning.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta. Skär den i 20 jämnstora rutor. Lägg ca 1 tsk blåbärssylt och ca 1 tsk vaniljkräm på varje ruta. Nyp ihop hörnen och lägg bullarna med hörnen uppåt i bullformar eller lite större muffinsformar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader ca 8 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg