torsdag 8 september 2011

Crème Brûlée med smak av citron och vanilj

5 portioner

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl socker
6-7 äggulor
1 vaniljstång
rivet skal av 1/2 citron
ca 1 dl rörsocker

Koka upp vispgrädden med mjölk, socker och vaniljfrön och vaniljstång.

Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner gräddmjölken. Tillsätt rivet citronskal.

Sätt ugnen på 100 grader. Fördela smeten i 5 portionsformar och baka brûlèen i 1-2 timmar (tills den stannat). I alla recept jag hittat hitintills stå det att man ska baka brûlèn i knappt en timma. Mina brûlèer har dock aldrig varit klara efter en timma. Så jag brukar höja temperaturen något till 120 grader och baka en stund till. Känn med en kniv så att den är färdig när du tar ut den.

Låt formarna svalna i kylen.

Före servering: Strö över ett jämnt lager rörsocker och bränn av brûlèen med en gasolbrännare eller i ugnen på full grilleffekt någon minut. Servera gärna med färska björnbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg