lördag 24 september 2011

Surdegsfrallor

Nybakta frallor på morgonen är alldeles fantastiskt gott. När jag började göra degen hade jag egentligen tänkt att det skulle bli en limpa, men när degen väl började bli färdig blev det frallor i stället.

Dag 1, på morgonen/förmiddagen:
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Blanda alla ingredienser med en sked. Plasta in bunken och ställ i rumstemperatur över dagen.

Dag 1, sen eftermiddag/kväll:
500 g ljummet vatten
10 g jäst
800 g vetemjöl special
20 g salt
Bland

Häll fördegen (som rördes ihop på morgonen), ljummet vatten, jäst och mjöl i en assistent. Arbeta degen i ca 8 minuter (5 minuter sakta, 3 minuter snabbare). Tillsätt saltet och arbeta degen ett par minuter till.

Häll över degen i en ganska så stor plastlåda (insmord med olja) med lock och låt jäsa 1-2 timmar. Vik ihop degen ett par gånger under tiden.

Häll sen upp degen på bakbord och forma 12 frallor som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt. Tillsätt ev. lite mer mjöl om degen är för kladdig. Strö över lite mjöl och plasta sen in plåten. Ställ plåten i kylskåp över natten.

Dag 2, morgon: 
Sätt på ugnen (250 grader) och ta ut frallorna ur kylen när du vaknar. Baka ca 10 minuter i mitten av ugnen när ugnen blivit riktigt varm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg