fredag 17 juli 2015

Apelsincheesecake med pepparkaksbotten

Hittade detta receptet hos Bakverk och fikastunder.

Botten:
100 g digestivekex
100 g pepparkakor
100 g smör
1 tsk kanel

Fyllning:
5 gelatinblad
2 hg philadelfiaost
2 dl cremè fraiche
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
2 dl apelsincurd
2 dl grädde

Apelsingelé:
2 dl pressad apelsinjuice
2 gelatinblad

Apelsincurd: 
2 apelsiner
1 dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg 
2 äggulor


Gör först apelsincurden:
Riv skal och blanda med saften ifrån 1,5 apelsin. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, socker och smör. Sila vätskan.

Blanda ut majsstärkelsen i saften från en halv apelsin och rör ner den i den varma vätskan. Vispa upp äggen och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills curden tjocknar. Häll över i en ren burk och låt svalna.

Krossa digestivekex och papparkakor och mixa dem till en jämn massa i en mixer. Smält smöret och blanda alla ingredienser. Tryck ut degen i en form på ca 24 cm i diameter med löstagbara kanter. Ställ kallt.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Vispa ihop ost, cremè fraiche, vaniljsocker och florsocker. Rör ner apelsincurd. Smält gelatinbladen på svag värme i en kastrull och rör ner detta i smeten (gärna med elvisp). Vispa upp grädden och rör ner den i smeten. Häll fyllningen i formen och jämna till den. Ställ in i kylen.

Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i minst 5 minuter. Pressa apelsinsaft, sila den och hetta upp den i en kastrull. Rör ner gelatinbladen så att de smälter och låt vätskan svalna innan den försiktigt hälls på cheesecaken.

Låt cheesecaken stå minst 5 timmar i kylen innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg