fredag 17 juli 2015

Lax- och räktårta

Lax- och räktårta är ett måste på mitt julbord om jag får bestämma. Denna tårta passar också alldeles utmärkt som förrätt (uppskuren i bitar). 



200 g kavring
75 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
150 g kallrökt lax
100-150 g skalade räkor
1 burk Kesella gourmet (vanlig funkar också)
3 dl gräddfil
60 g röd stenbitsrom
1 dl fint strimlad purjolök eller salladslök
1/2 dl hackad dill
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Garnering:
ca 100 g röd stenbitsrom
citronskivor (från 1 citron)
ev. räkor, rökt lax, dillvippor

Smula kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med brödsmulor. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).

Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 min. Skär laxen i små tärningar. Hacka räkorna.

Blanda kesella, gräddfil och lägg i lax, räkor, stenbitsrom, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.

Krama ur vattnet ur gelatinet och smält det på svag värme. Låt svalna en aning. Rör ner ca 1 dl av fyllningen i gelatinet. Rör sen i röran med gelatinet i resterande fyllning. Fördela röran över kavringbotten. Ställ kallt i minst ett par timmar. Garnera tårtan en stund innan den ska serveras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg