söndag 26 juli 2015

Vaniljbullar med hemmagjord vaniljkräm

Jag har gjort vaniljbullar förut, men det var ett tag sedan och då använde jag ett recept med hjorthornssalt i. Idag hade jag inte det hemma, så jag hittade detta recept i stället. Tror inte att jag känner någon skillnad..... Vaniljkrämen är mycket enkel att göra. Tänk bara på att göra den först så att den hinner svalna ordentligt. Frön från en vaniljstång kan uteslutas - i originalrecepet används bara vaniljsocker - fast det blir en väldigt god vaniljsmak med riktiga vaniljfrön.

Om man vill ha större vaniljbullar så kan man dela den utkavlade kvadraten i 16 bitar istället för 25. Jag tycker att det kan räcka med en lite mindre varianten.

ca 50 stycken

50 g jäst
2 hg smör
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
140 g baksirap (1 dl)
2 tsk stött kardemumma
2 ägg
knappt 1 kg vetemjöl

Vaniljkräm:
3 dl grädde
1 ägg
45 g socker (3 msk)
30 g vaniljsocker (2 msk, gärna hemmagjort)
2 msk maizena
frön från 1 vaniljstång (gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna)

Pensling:
smält smör
strösocker

Gör vaniljkrämen först så den hinner kallna.

Blanda ihop alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Låt kallna.

Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.

Smula jästen i en bunke och häll på lite av degvätskan, tillsätt resten när jästen löst sig.

Rör i salt, baksirap, ägg, kardemumma och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 delar. Kavla varje del till en kvadrat ca 40x40 cm och sporra ut 25 bitar. Lägg en klick vaniljkräm på varje ruta, vik in hörnen mot mitten och kläm ihop. Lägg bullarna med skarven nedåt i bullformar och låt jäsa i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i 6-8 minuter.

Pensling: Smält en klick smör. Häll upp strösockret på ett fat. Pensla bullarna med smöret och doppa dem sedan i strösockret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg