tisdag 14 juli 2015

Rågsiktslimpor

1 limpa

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk sirap eller olivolja
4 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
ev. ägg till pensling och oskalat sesamfrö till garnering (jag använde linfrö och solroskärnor den här gången, men kommer absolut byta till sesamfrön. Linfröna åker bara av). 

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja (ta det du har hemma). Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Smörj en brödform med lite smör och lägg ner degen i den (har du ingen brödform går det bra att forma degen till en limpa och lägga den på en plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk, pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter i 225 grader (innertemperatur 97-98°). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg