tisdag 21 juni 2011

Chokladmandeltårta

Detta är en tårta med mjuka, sega mandelbottnar som läggs ihop med grädde och chokladkräm mellan. Tårtan går bra att frysa - servera den då tinad, men kall. Om man gillar mycket kräm emellan kan man gärna göra 1,5 sats av chokladkrämen.

Bottnar:
100 g sötmandel
1,5 dl socker
4 äggvitor

Fyllning och garnering:
4 ägg
1 dl socker
100 g mörk blockchoklad (eller annan lite godare choklad om man vill det)
3 tsk snabbkaffe (kan uteslutas om man inte tycker om kaffesmaken)
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2-3 dl vispgrädde
rostad mandel till garnering

Mal mandel och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner mandelblandningen.

Bred ut smeten till två runda bottnar på smort och mjölat bakplåtspapper, diameter ca 20 cm. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Lossa bottnarna genast och lägg dem på galler.

Smörkräm:
Vispa äggulor och socker pösigt. Smält chokladen i vattenbad tillsammans med kaffe (smula kaffet om det är grovkornigt, annars smälter det inte).

Rör ner choklad och vaniljsocker i äggblandningen och klicka sist i smöret under omrörning/vispning. Ställ krämen svalt så att den stelnar till lite.

Lägg nu ihop tårtan. Vispa grädden först. Bred hälften av chokladkrämen på den ena botten. Täck med ca 2/3 av den vispade grädden och lägg den andra botten ovanpå. Bred resten av chokladkrämen över. Spritsa små toppar med resten av grädden och strö över rostad mandel. Servera tårtan kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg