ca 2,5 dl sås
100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk olivolja
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
2 dl rött matlagningsvin
2 msk koncentrerad kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning
salt och peppar
Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp oljan i en kastrull och bryn grönsakerna. De ska ta färg men inte brännas.
Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, det tar ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
Småkoka i 10-15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen om såsen inte ska serveras direkt. Såsen går alldeles utmärkt att göra dagen innan servering.
Koka upp såsen under omrörning vid servering. Passar bra till kött och potatis.
tisdag 7 juni 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
6 portioner Pajdeg: 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: ca 6 hg fläskfilé smör att steka köttet i salt och p...
-
8 port ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc) Smör till stekning Salt & nymald svartpeppar 5 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar