Detta är en riktigt favorit. God som förrätt tillsammans med lite sallad, men passar lika bra på en buffé.
Receptet kommer ifrån Tina Nordström, vet dock inte ifrån vilken av hennes böcker. Tårtan går alldeles utmärkt att göra dagen innan den ska serveras.
Räcker till ca 8 personer.
6 skivor färskt vitt bröd
1 dl persilja
1 dl dill
75 g smält smör
200 g färska, skalade räkor
1 rödlök
2 avokado
3 1/2 gelatinblad
skal och saft ifrån 1 citron
2,5 dl crème fraiche
3 dl gräddfil
salt och vitpeppar
2 dl ishavsrom
Skär bort kanterna på brödet. Plocka persilja och dill och mixa det tillsammans med brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en "deg". Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbara kanter. Häll ut brödmassan i pajformen och platta till.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är helt mjuka. Lägg bladen i en kastrull och värm försiktigt. Häll i 1/2 dl crème fraiche och rör ihop. Ställ kastrullen åt sidan när gelatinbladen lösts upp. Låt svalna något.
Finhacka rödlöken och hacka avokadon. Blanda räkor, lök och avokado. Blanda i resten av crème fraichen och grädden. Riv citronen, häll i skal och saft. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda ner en sked av räkröran i gelatinblandningen för temperaturutjämning. Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om.
Lägg fyllningen i pajformen, plasta väl och ställ i kylen.
Vid servering:
Ta bort kanterna på pajformen och bred ut rommen på tårtan. Garnera med något som ser trevligt ut, t ex några räkor, cocktailtomater, dill, citronskivor eller något annat gott. Servera gärna med lite sallad som blandats med olivolja och vinäger.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
6 portioner Pajdeg: 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: ca 6 hg fläskfilé smör att steka köttet i salt och p...
-
8 port ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc) Smör till stekning Salt & nymald svartpeppar 5 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar