söndag 12 juni 2011

Vaniljbullar med sylt eller nutella (eller vad man vill...)

ca 18 stycken

1 paket vaniljvisp, 2,5 dl
25 g jäst för söta degar
3 msk socker
1 krm salt
2 msk rumsvarmt smör eller margarin
ca 4,5 dl vetemjöl

Fyllning:
4 msk sylt eller nutella eller........ vad du tycke är gott

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

Värm vaniljvispen till fingervarm temperatur. Smula ner jästen i en degbunke och slå vaniljvispen över. Rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt socker, salt och det rumsvarma smöret. Blanda ner lite mjöl i taget och arbeta samman till en blank men ganska lös deg.

Klicka med hjälp av två vattensköljda skedar upp degen i bullformar, ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, det tar ca 35-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg. Tryck försiktigt en fördjupning i varje bulle och fyll med en klick fyllning. Strö pärlsocker över.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg