En stor jättelimpa blir detta! Den passar bra att servera som tillbehör till en middag eller soppa. Limpan är allra godast nybakad. Tänk på att det tar ca 6 timmar från det att man rör ihop den första degen tills dess att limpan är klar.
50 g jäst
3 dl vatten
6 dl vetemjöl
3/4 msk kummin
Arbeta ihop detta och låt jäsa i 1 timme.
Till andra jäsningen:
2 dl vatten
2 msk olja
1-2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl
Tillsätt dessa ingredienser och arbeta allt till en smidig deg (gärna i assistenten). Låt jäsa i 1-2 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Jäs i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in ett rostfritt decilitermått med vatten i botten av ugnen, gör några snitt i limpan, pensla den med vatten och sätt in den i ugnen. Sänk värmen till 200 grader. Baka ca 50 minuter. Låt svalna utan bakduk.
onsdag 1 juni 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i &...
-
4 stycken 50 g jäst 1 liter vatten 1 msk salt 2 tsk socker 2 msk olja 2 dl havregryn 2 dl fint rågmjöl 7 hg vetemjöl special...
Hade tappat bort receptet på denna underbara limpa från Allt om mat 1980-talet. Vilken välsignelse att jag hittade det hos dig
SvaraRaderaSå roligt att höra! Jag har inte bakat detta bröd på jättelänge. Det var min mamma som bakade detta när jag var liten. Så hon har antagligen tittat receptet på samma ställe som du!!
Radera